"Lekker mijn hoofd leegmaken terwijl ik een stamppotje bereid. Heerlijk.”

Eén ding wist sterrenchef Ron Blaauw zeker: in zijn nieuwe huis moest een keuken van Fred Constant komen. De kok ontwierp hem samen met een van de topdesigners van Fred Constant, Pim de Vries. Het resultaat? Een professionele keuken met een warm design. Beide heren vertellen over koken, pure materialen en het ontwerp van Rons keuken.

Fred_Constant-Ron_Blaauw_1.jpg
Fred_Constant-Ron_Blaauw_11.jpg
 

"Thuis koken voelt als pure ontspanning."

 
Fred_Constant-Ron_Blaauw_12.jpg
 
 
Fred_Constant-Ron_Blaauw_14.jpg
 

“Het was net als in de keuken, teamwork!”

 
Fred_Constant-Ron_Blaauw_10.jpg
 
 
Fred_Constant-Ron_Blaauw_8.jpg
 
 
Fred_Constant-Ron_Blaauw_4.jpg

In het restaurant in Oudekerk aan de Amstel kookte je twee sterren bij elkaar. In 2013 besloot je het roer om te gooien en opende Ron Gastrobar in Amsterdam. Maar daarmee gooide je ook twee sterren overboord.

Ron: “Ik zat in een trein die maar voort denderde. Daar had ik genoeg van. Ik wilde niet meer op deze manier koken. De ‘Michelin-manier’, waarbij het niet alleen draait om het eten zelf. Het restaurant moest aan zoveel regels voldoen. Het voelde als een ratrace. Ik wilde gewoon weer lekker koken voor iedereen. Laagdrempelig. Sfeer in de zaak. Gezelligheid. Drukte. Ik wilde opnieuw beginnen.”

Je kreeg ook voor Ron Gastrobar een ster. Dacht je toen niet: maar dit wilde ik juist niet meer?

Ron: “Nee, het was juist geweldig! Ron Gastrobar was een vernieuwend concept. En nog veel belangrijker: het was míjn manier. Van mij én mijn team. Dat wij een ster kregen voor een restaurant dat wij helemaal zelf hadden ontwikkeld, voelde zo goed. Ik zie het daarom zelfs als mijn mooiste ster.’” 

Kookt een sterrenchef thuis eigenlijk nog weleens?

Ron: “Absoluut. Ik kook zelfs het meest. Van koken krijg ik nooit genoeg, en thuis is het natuurlijk totaal anders. Er is geen druk. Geen stress. Voor mij voelt het als pure ontspanning. Lekker mijn hoofd leegmaken terwijl ik een stamppotje bereid. Heerlijk.”

Maar dat stamppotje moet wél bereid worden in een keuken van Fred Constant?

Ron: “Dat sowieso. We hadden in ons vorige huis een keuken van Fred Constant. Ik was eerder verliefd op die keuken dan op het huis. De vormgeving en materialen waren zo mooi. Toen we gingen verhuizen, wist ik daarom één ding zeker: ook in dat huis komt een keuken van Fred Constant.”

Ik neem aan dat een topkok nogal hoge eisen stelt aan een keuken? 

Ron: “Hij moest inderdaad heel dicht in de buurt komen van een professionele keuken, maar dan wel met een gaaf design. Met mooie, warme materialen. Want zo’n koude, industriële restaurantkeuken in huis kan natuurlijk niet.”

Wat dacht je toen je hoorde dat Ron Blaauw per se een keuken van Fred Constant wilde?

Pim: “Dat was natuurlijk een groot compliment. Ik vond het echt een eer om een keuken voor Ron te mogen ontwerpen. Maar het was tegelijkertijd ook best een uitdaging, want er staat niet elke dag een sterrenchef voor mijn neus.”

Hoe ben je die uitdaging aangegaan?

Pim: “We zijn hem vooral samen aangegaan. Ron wilde een keuken waarin hij kon koken zoals hij dat in zijn restaurants doet, maar wel een keuken die past in een huiselijke sfeer. Met warme tinten en warme materialen. Ons gesprek was heel leuk en inspirerend. Ook voor mij als keukenontwerper.”

Kon jij nog wat van Pim leren?

Ron: “Jazeker. Pim kwam met zulke goede ideeën. Bijvoorbeeld met een combistoomoven. Daar was ik zelf nooit op gekomen. Ik heb er nu in bijna al mijn restaurants een. Pim dacht echt met ons mee. Hij voelde heel goed aan wat wij wilden. Bij andere keukenspecialisten kreeg ik altijd een beetje het gevoel dat ze hun eigen ideeën wilden opdringen. Dat was nu helemaal niet zo. Pim en ik hebben het echt samen gedaan. Het was net als in de keuken: teamwork. En bij zijn eerste ontwerp dacht ik direct: dit is hem!”

Je hebt zo te horen duidelijk talent voor design?

Pim: “Haha. Het is moeilijk om dat van jezelf te zeggen. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om te doen. Bij een keuken komt veel meer kijken dan design alleen. Hoe willen mensen in hun keuken werken? Hoe koken ze? Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen schoonheid en functionaliteit. Bovendien, als je werkt met zulke mooie materialen als bij Fred Constant, kan het ook bijna niet anders dan dat daar een mooie keuken uitkomt.”

Wat zijn het voor materialen?

Pim: “Wij zijn bekend geworden door het gebruik van massief hout. Hout dat ‘leeft’; het kan krimpen, uitzetten, kromtrekken… Daarom deinzen andere fabrikanten er voor terug. Maar wij hebben er juist onze specialiteit van gemaakt. De laatste tijd verwerken we ook veel staal, metaal, brons, messing, natuursteen en bijvoorbeeld marmer in onze keukens.”

Pure materialen dus?

Pim: “Ja, en we zoeken ze allemaal zelf uit. Laatst stond ik nog in een marmergroeve in Italië. Dat is erg leuk natuurlijk. We laten dat pure echt zien. De lassen in het metaal, de nerven in het hout. Waarom zou je het schuren of van een coating voorzien? Materialen in hun puurste vorm zijn juist prachtig. Waarom zou je dat verstoppen?”

Welke materialen heb je gebruikt voor de keuken van Ron?

Pim: “Blauwstaal. Dat wilde Ron zelf heel graag. Wij hebben het staal verwerkt tot een frame dat je ook in professionele keukens ziet. Daarin hebben we kasten gemaakt met massief houten fronten.”

En het verwerken doet Fred Constant ook zelf?

Pim: “Wij doen alles zelf! We hebben een ontwerpafdeling en een werkplaats. Hierdoor kunnen wij alles ontwerpen én maken. Vanuit onze showroom kan je zo de werkplaats in kijken en lopen om te zien wat wij maken. Fred Constant werkt niet met vaste vormen, maten en materialen. Dat maakt het ontwerpen ontzettend leuk en uitdagend. Hierdoor is ook geen keuken van Fred Constant hetzelfde. Ze zijn allemaal uniek.”

Waarin onderscheidt de keuken van Ron zich van andere keukens?

Pim: “Ron vertelde me wat hij allemaal in zijn professionele keuken had en ook waarom hij het miste in zijn keuken thuis. Bijvoorbeeld een werkblad met veel ruimte en een afvalbakje in het blad, zodat hij er direct afval in kan schuiven. Ook wilde Ron gaspitten, lekker dichtbij het werkblad. Én hij wilde per se een plancha.”

Een plancha?

Ron: “Een plancha is een geëmailleerde, gladde gietijzeren plaat. Die wordt zeer heet en je kan er praktisch alles op bakken wat je wilt: vlees, vis, groente. Ik bak er ook altijd omeletjes op. Ik heb eigenlijk niets anders meer nodig. Super handig. Maar ik vond Pims idee van een combistoomoven met een vacumeerlade misschien nog wel beter. Nu kan ik gewoon heel profi sous-vide koken, maar dan thuis.”

Pas jij de ideeën van Ron nu ook toe bij het ontwerp van keukens voor andere klanten?

Pim: “Zeker. Mensen vinden het heel leuk en interessant om te horen wat een sterrenchef als Ron Blaauw allemaal in zijn keuken heeft en waarom. Dan zie ik ze denken: maar dat willen wij ook!”

Ben je trots op je keuken?

Ron: “Ontzettend. Ik kan er alles doen wat ik in mijn restaurants ook doe, alleen is deze keuken veel mooier. De materialen, de kleurstelling. Hij past ook goed bij de rest van ons interieur. Ook daar heeft Pim goed naar geluisterd. Wat ik ook leuk vind, is dat je de kleuren die wij twee jaar geleden voor mijn keuken hebben gebruikt, nu terugziet bij andere ontwerpers. Wat dat betreft was Fred Constant zijn tijd echt vooruit.”

Is Fred Constant een trendsetter?

Pim: “Absoluut. Dat komt omdat we altijd experimenteren met nieuwe materialen en kleuren. Iedereen bij Fred Constant is constant -haha, mooie woordspeling-, bezig met rondkijken. We doen overal en altijd wel ergens inspiratie op. Hierdoor ontwikkelen en creëren we ook nieuwe trends.”

Over nieuwe trends gesproken. Wat is dé nieuwe trend?

Pim: “Het gebruik van metalen als blauwstaal, RVS en messing en bijvoorbeeld natuursteen. Ook marmer is helemaal hot. Ik denk dat mensen in de toekomst steeds meer gaan kiezen voor donkere kleuren. In de keuken met donker geolied hout en donker natuursteen. Maar je gaat het terugzien in het hele interieur. Het is misschien meer een stroming, een sfeer. Eén die ik zelf ook erg mooi vind.”

Tot slot, heb je nog een goede tip voor mensen als ze een keuken gaan kopen?

Pim: “Dat het mooiste niet altijd het beste is. Als mensen een keuken kopen, willen ze altijd het mooiste. Begrijpelijk natuurlijk. Maar het moet wel bij je levensstijl passen. Neem bijvoorbeeld marmer. Het is prachtig, maar erg vlekgevoelig. Als je een gezin hebt met jonge kinderen zou ik adviseren om daar niet voor te kiezen. Wij hebben daar prachtige alternatieven voor. Hierdoor gaat de keuken veel langer mee. Dan kom je toch weer op die balans tussen wat mooi is en wat praktisch. Gelukkig zijn wij er om mensen hierin te adviseren!”